Insider threat training voor professionals

Bel ons: +31 6 43 874 565

Er zijn honderden voorbeelden van Insider threat bij het MKB, de industrie, het bedrijfsleven en de overheid. Er worden slechts een paar recente insider threats weergegeven.

Politie mol Mark M. De 28-jarige agent uit Weert werd in oktober 2015 gearresteerd omdat hij op grote schaal informatie zou hebben gelekt naar criminelen. Vier jaar lang kon hij ongestoord informatie doorspelen uit het computersysteem Blueview, waar onder andere de recherche gebruik van maakt. Hij kreeg al toegang tot dat systeem voor zijn screening was afgerond. Toen hij niet door de AIVD-screening kwam, werd hij overgeplaatst naar een minder gevoelige afdeling. Maar de leidinggevenden verzuimden zijn autorisatie voor Blueview in te trekken. M. zou met de verkoop van informatie uit het systeem ruim 8 ton hebben verdiend. Bron: Nationale Politie

Op dinsdag 25 september 2020 bracht Shopify een verklaring uit waarin melding werd gemaakt van een intern beveiligingsincident dat werd uitgevoerd door twee medewerkers die ca. 200 e-commerce winkels troffen. De verklaring van Shopify vat de inbreuk samen als een poging van twee medewerkers om transactiegegevens van Shopify-handelaren te stelen. Shopify werkt nauw samen met de politie om de inbreuk  te onderzoeken. Het is belangrijk op te merken dat de inbreuk niet plaatsvond als gevolg van een technologische kwetsbaarheid. (Bron Shopify).

Diefstal ASML-kennis. Chinese werknemers hebben ASML bestolen van computerinformatie die zij doorspeelden aan een bedrijf in hun vaderland. Door de diefstal werd de Veldhovense chipmachinefabrikant zwaar gedupeerd. Een in een Amerikaanse rechtszaak toegewezen schadevergoeding van 223 miljoen dollar (198 miljoen euro) kan echter niet worden geïnd; H (et Chinese bedrijf dat profiteerde van de informatiediefstal is inmiddels failliet. (Bron FD)

Miljoenenroof bij Schiphol. Ladingdieven hebben voor drie miljoen euro aan iPhones gestolen op Schiphol. De Marechaussee houdt er rekening mee dat de roof met hulp van binnenuit is gepleegd en maakt zich zorgen om het aantal miljoenendiefstallen rond de luchthaven. Een 35-jarige chauffeur van Poolse komaf is een dag na de roof aangehouden. De miljoenenroof gebeurde op klaarlichte dag. Vermoedelijk met behulp van vervalste vrachtdocumenten wist de Pool zich voor te doen als degene die de iPhones zou ophalen. Zo slaagde hij erin met de lading ter waarde van drie miljoen euro weg te rijden. Vermoedelijk is de vrachtwagen in de Noord- Hollandse plaats Edam gelost of overgeladen. Kort na de roof werden gestolen iPhones op verschillende plekken in Nederland geactiveerd. De schade van de gestolen iPhones bedraagt 3 miljoen euro. De Marechaussee wil niet zeggen of er telefoons zijn teruggevonden. (Bron KMar).